Saveti i pitanja

Imate osetljive zube koji krvare pri pranju ili korišćenju zubnog konca? Krajnje je vreme da posetite svog stomatologa kako biste na vreme izbegli parodontopatiju - oboljenje koje, u poslednjem stadijumu, izaziva ispadanje zuba!

Vreme do parodontopatije je individualna stvar ali je put dobro poznat. Sve počinje zapaljenjem desni. Gingivitis je najčešće izazvan lošom oralnom higijenom i ima ga 9 do 10 odraslih osoba. Zdrave desni su čvrste i ružičaste boje. Kod gingivitisa desni postaju crvene, natečene, meke i sjajne, pri pranju i konzumiranju čvrste hrane krvare.

zenski osmeh

Za sve je kriv dentalni plak

U ustima čoveka živi više miliona bakterija. Dok su neke korisne i učestvuju u razgradnji i varenju hrane, druge učestvuju u stvaranju dentalnog plaka, bezbojne supstance koja izaziva bolesti desni.

Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišćenjem zubnog konca, dentalni plak je bezopasan. Međutim ukoliko se ne ukloni i krene da se taloži, zubi će polako propadati jer su pojava takozvanih parodontalnih džepova i bolesti desni, neizbežne.

Nemojte misliti da se plak stvara od hrane, onnastaje taloženjem proteina iz pljuvačke koga zatim naseljavaju mikroorganizmi. Dentalni plak se nikada ne možete potpuno odstraniti, on je nevidljiv golim okom. Najbolje što možete da činite jeste da posvetite punu pažnju detaljnom četkanju zuba ali i koncu i interdentalnim četkicama.

Posebno je važno dobro očetkati zube, uveče, pred spavanje. To podrazumeva utrošenih pet minuta. Kada me moji pacijenti pitaju, koliko dugo je potrebno prati zube ja im odgovaram – zavisi koliko zuba imate.

Kako da je prepoznate?

Glavna karakteristika parodontopatije jeste krvarenje desni i ogolićenje vrata korena zuba, pa i klaćenjem zuba. Desni propadaju tako da zubi ostaju ogolićeni, pa izgledaju kao da su izduženi. Ovaj proces može da uzme i veće razmere pa da koren zuba bude ogoljen do vrha.

Prvi simptom parodontopatije jeste upala desni, potom sledi stvaranje parodontalnih džepova koji često znaju da budu ispunjeni gnojem, potom ogoljenje korena zuba, labavljenje, klaćenje i na kraju ispadanje zuba.

Parodontalni džepovi su najvažniji i najsigurniji znak parodontopatije. Promena zaista liči na džep i nastaje između zuba i desni. Prepoznaćete ih po crvenim i otečenim desnima, sa izraženim krvarenjem na bilo kakvu vrstu provokacije.

Bol u parodontopatiji znači da je došlo do neke komplikacije i tada je ova bolest već sigurno uznapredovala.

Već imam parodontopatiju, šta sada?

Terapija može biti konzervativna – kada se obrađuju parodontalni džepovi sa ciljem eliminacije ali i hirurška.

Parodontopatija počinje u mladosti. Izgovor da imate loše zube i da je genetika kriva za sve - više ne važi. Sigurnije je da ste nasledili loše navike kada je oralna higijena u pitanju.

Posebnu pažnju ovom problemu treba da posvete svi oni koji planiraju da nose fiksne proteze.

Parodontopatije mogu da utiču i na pogoršanje nekih sistemskih bolesti. Osobe obolele od dijabeta sa parodontopatijom koja nije sanirana imaju slabiji odgovor na insulin, stoga je neophodno izlečenje parodontopatije.

Mit o tome kako trudnice ne treba da idu kod stomatologa je samo loš mit. Dokazano je da trudnice sa parodontopatijom rađaju bebe pre vremena i da bebe imaju manju telesnu težinu od normalne dece.

Osnovni principi oralne higijene

 • Pravilno četkanje zuba – spolja i unutra
 • Pranje zuba posle svakog obroka
 • Četkica za zube od sintetičkih vlakana
 • Promena četkice na svake tri nedelje
 • Detaljno pranje zuba pred spavanje (obaveznih pet minuta)
 • Korišćenje zubnog konca (po potrebi i interdentalne četkice)

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik