Saveti i pitanja

Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na nauku i tehnologiju.

Iako je moderna stomatologija je prešla dug put, još uvek postoje mnogi mitovi o zdravlju zuba i stomatologiji. Ovde ćemo razotkriti istinu o nekim uobičajenim stomatološkim zabludama:

Mit Ako nema vidljivih problema sa zubima, ne moram da posetim zubara.
Činjenica Samo zato što vaši zubi izgledaju zdravo, ne znači da je dobra ideja da preskočite odlazak kod zubara. Trebalo bi da posetite svog stomatologa dva puta godišnje zbog redovnog pregleda i čišćenja zubnog kamenca da bi vaši zubi ostali zdravi i da se stomatološki problemi tretiraju pre nego što postanu ozbiljni.
Mit Vaši roditelji su imali zdrave zube, tako da stvarno ne morate da brinete o svojim.
Činjenica Iako genetika može da igra malu ulogu u određivanju zdravlje zuba, uglavnom je na vama da se dobro brinete o svojim zubima i desnima da bi dugo ostali zdravi.
Mit Pranje zube više od jednom dnevno može da ošteti zubnu gleđ.
Činjenica Većina stomatologa preporučuje da koristite meku četkicu za zube da ne bi bili grubi prema svojim zubima i desnima. Ako poslušate savet, ne bi trebalo da imate sa probleme sa pranjem zuba dva puta dnevno ili - ako je moguće - posle svakog obroka.
Mit Žvakanje žvake bez šećera posle obroka je isto tako efikasna kao i pranje zuba.
Činjenica Iako žvakanje žvake bez šećera posle obroka može da pomogne čišćenju zuba i osvežvanju dah posle obroka, nije zamena za temeljno pranje četkicom i korišćenje zubnog konca za uklanjanje ostataka hrane između zuba.
Mit Ne bi trebalo da perem zube ako mi desni krvare.
Činjenica Krvarenje desni obično dolazi kada dentalni plak ili ostaci hrane nisu pravilno uklonjeni tokom redovnog pranja zuba i korišćenje konca. Ako primetite da desni postaju skloni krvarenju, to je znak da trebate da temeljno i nežno perete i čisti zube najmanje dva puta dnevno. Ako krvarenje nastavi, posetite zubara.
Mit Ako imam zubobolju, stavljanjem tablete aspirina pored zuba olakšaću bol.
Činjenica Kućnim lečenjem zubobolje lekovima nećete ispraviti svoje stomatološke probleme. Stavljanje aspirin tableta u direktni kontakt sa mekim tkiviom u ustima neće ublažiti zubobolju, a može dovesti do bolnih hemijskih opekotina -- nemojte to raditi!
Mit Beljenje zuba oštetiće moju zubnu gleđ.
Činjenica Beljenje zuba je postalo mnogo sigurnije sa novim tehnološkim dostignućima. U principu, ako pratite uputstva i obratite se svom zubaru o mogućim opcijama stomatoloških tretmana, ne bi trebalo da imate razloga za brigu.
Mit Nije važno da se brinem o mlečnim zubima svog deteta, jer će ih u svakom slučaju zameniti stalnim za nekoliko godina.
Činjenica Ne samo da je dobra ideja da naučite svoje dete o oralnoj higijeni u ranom uzrastu, zanemarivanje brige o mlečnim zubima može izazvati probleme sa zagrižljajem i kasnije sa stalnim zubima ukoliko mlečni prerano ispadnu.
Mit Sve stomatološke procedure moraju se izbegavati tokom trudnoće.
Činjenica Iako određene procedure, kao što su snimanje rendgenom ili hiruško vađenje zuba, treba izbegavati tokom trudnoće, redovni stomatološki tretman treba nastaviti kao i obično.

Zdravi zubi

U stomatološkoj ordinaciji DentalLux dobićete sve odgovore na Vaša pitanja i savete oko tretmana.

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik